Postanite avtor!

Izdajte knjigo z našo pomočjo. Vi posredujete besedilo, mi ga pregledamo, lektoriramo, oblikovno pripravimo skupaj z naslovnico, dodamo črtno kodo in CIP, še predamo našim tiskarjem – in že v nekaj dnevih boste imeli v rokah svoj prvenec!

Sprejemamo naslednja dela: poezijo, romane vseh zvrsti in kratke zgodbe.

Minimalna dolžina besedila je 30.000 znakov, v primeru poezije vsaj 20 strani formata A4. Izberite pisavo Arial ali Times New Roman, velikost 12.

Besedilo (v Wordovi datoteki) pošljite na info@orton.si in e-sporočilo naslovite z »AVTOR«.


Kje torej začeti?

1. Prva pomembna odločitev:

 a) Želite le izdati knjigo v vzorčni nakladi 10–50 izvodov, ki jih lahko nato, kot primer, podarite prijateljem ali sorodnikom?

V tem primeru je storitev plačljiva. Podpiše se kratka pogodba, ki je osnova za izdan račun. Z dostavo knjig se naše sodelovanje zaključi, z izvodi razpolagate po lastni presoji.

Orientacijska cena produkcije 10 kosov je 200–300 €.

 b) Želite knjigo prodajati in promovirati?

Izdano knjigo za Vas lahko tudi tržimo. Sodelujemo z večjimi knjigarnami, kot je Mladinska knjiga, pošiljamo po knjižnicah po vsej Sloveniji, promoviramo pa tudi prek svoje spletne trgovine, knjigarne in na družabnih omrežjih. Prejmete 5 vzorčnih izvodov, prvi prodani kosi pa bodo finančno krili stroške izdelave knjige, kar pomeni, da je v nasprotju z opcijo "a)" ta storitev za Vas brezplačna.

Podpiše se kratka pogodba, ki vključuje avtorski honorar – od vsakega prodanega izvoda avtor prejme svoj delež (izjema so le prvi prodani kosi, ki krijejo produkcijo). Avtor mora tudi sam poskrbeti za promocijo knjige, po svojih zmožnostih.

---------------------

2. Posredovati nam morate zaključeno besedilo.

Če ste, na primer, napisali znanstvenofantastični roman, besedilu ne sme manjkati še eno poglavje. Zgodba mora biti zaključena, preden nam jo oddate v vpogled, saj lahko le tako urednik določi, ali je besedilo primerno za objavo. Besedilo lahko zavrnemo brez pojasnil.

Zaradi kataložnega zapisa o publikaciji (CIP) in kolofona nam poleg besedila na e-naslov posredujte še naslednje podatke: ime in priimek, stalno prebivališče, rojstni datum, kraj rojstva, izobrazbo in kontakt (telefon in e-naslov). Če želite izdati knjigo le v vzorčni nakladi, tj. do 50 kosov, potem vnos CIP-a po zakonu ni potreben.

---------------------

3. Če urednik odobri Vaše besedilo, sta na vrsti urejanje in lektoriranje. Glede na obsežnost besedila pregled traja več dni. Če ste se odločili za izdelavo knjige brez trženja in promocije, se ta faza začne šele po prejetem plačilu.

---------------------

4. Sledi grafično oblikovanje notranjosti in naslovnice, dodajanje črtne kode, ISBN-a in CIP-a. Preden datoteko pošljemo v tisk, jo prejmete v pregled in potrditev. Po potrditvi vsebine ni več možno spreminjati.

---------------------

5. Knjiga je v tisku. Prejeli jo boste čez nekaj dni.

---------------------

6. Ko je knjiga natisnjena, vzorčne izvode prejmete po pošti. Za nas dostavljata Pošta Slovenije in DPD.


Kakšen bo format Vaše knjige?

Velikost

Možni so različni formati, najpogosteje pa so izbrani trije:

 ● format A5 – 14,8 x 21,0 cm
 ● format B5 – 17,6 x 25,0 cm
 ● format B6 – 12,5 x 17,6 cm

Vezava

Vezava vseh knjig je broširana (mehke platnice, lepljeno).

 ● Knjižni blok: črno-bel tisk notranjosti, papir je peščene barve (1/1 črna, 80 g, voluminozni)
 ● Ovitek: barvna naslovnica (4/0, 300 g, premazni, 1/0 mat plastifikacija)


Kaj pa cena?

Tako format knjige kot število strani vplivata na ceno, zato se ta razlikuje od knjige do knjige. Žepna knjiga poezije s 40 stranmi bo imela manjšo ceno od romana v formatu B5 s 300+ stranmi. Velja tako za ceno izdelave kot za maloprodajno ceno.


Za zaključek

 ● Besedilo (v Wordovi datoteki) pošljite na info@orton.si, e-sporočilo naslovite z »AVTOR«.
 ● V sporočilu napišite, ali ste se odločili za izdajo vzorčne naklade ali tudi za trženje in promocijo.
 ● Po pregledu besedila vas bomo kontaktirali, v primeru vzorčne naklade boste takrat prejeli tudi ponudbo.


Za dodatna vprašanja smo na voljo na naslovu info@orton.si.

Ne odlašajte, postanite avtor z nami!